Thursday, May 13, 2010

Parazit - 1

"Parazitizam (grč. παράσιτος = čankoliz, ulizica), tip simbiotskog odnosa između organizama različitih vrsta u kojem jedan organizam, parazit, ima koristi na štetu nositelja (domaćina).

Paraziti su općenito mnogo manji od svojih nositelja, pokazuju visok stupanj specijalizacije za svoj način života i reproduciraju se brže i u većem broju u odnosu na svoje nositelje."

Zasigurno postoji više vrsta, no ja mogu pisati isključivo o onoj vrsti koja obitava u meni poznatome prostoru. Kako ih prepoznati ? Dugo sam se mučio usavršiti ovu tehniku pošto pravi parazit nikada ne nastupa direktno, skriva se muklo i podlo napadajući iz prikrajka (nešto kao komunist samo van političkog konteksta). I nakon dugo vremena otkrih parazitčinu enormnih razmjera, upravo je nevjerojatno da se uspio prikriti sve ovo vrijeme, zamagliti pogled pravednosti i pomutiti bistrinu izvora sreće.
Nazvati ćemo ga „Sebastijan“. Gnjida, sisač i podlica nevjerojatan je primjerak koji u potpunosti doslovno odgovara službenom opisu njegove vrste. Pošto je ovaj čankoliz evoluirao i više se ne hrani na jednom domaćinu nego uspješno ždere više njih. Nazvati ćemo njegovu podvrstu „Paratvrt“ ili Parazit u tvrtci.

Neshvaćeni

1 comment:

  1. Ali cim sisa od vise hosts onda je i veca verojatnost da ga se rese zar ne ?

    ReplyDelete